2012. február 19., vasárnap

SSIS csomagok listája 1.

Az Addictive Measures blogon találtam nemrég egy hasznos T-SQL szkriptet, ami kilistázza az MSDB alá telepített SSIS csomagokat. Hasznos cucc, rajtam viszont egyre jobban elharapózik a PowerShell mánia (bárcsak időm is lenne rá), ezért kicsit utánajártam, vajon nem lehet ezt összehozni PS-sel is? Hát persze hogy de :)

A GetDtsServerPackageInfos eljárásnak egy szerver és egy mappa nevét kell megadnunk, és már ontja is az információkat. A szerver azonosításánál pontos nevet, vagy ˝.˝-t használjunk, a ˝(local)˝ vagy ˝localhost˝ nem működik.

 1. param([string]$folder = "\", [string]$server = "."$drill = 0);  
 2.   
 3. # Get assembly (this version come with SQL Server 2012 RC0)  
 4. $dll = "C:\Windows\Microsoft.NET\assembly\GAC_MSIL\Microsoft.SqlServer.ManagedDTS\v4.0_11.0.0.0__89845dcd8080cc91\Microsoft.SqlServer.ManagedDTS.dll"  
 5. add-type -path $dll;  
 6.   
 7. $ssisapp = new-object Microsoft.SqlServer.Dts.Runtime.Application;  
 8. $packages = $ssisapp.GetDtsServerPackageInfos($folder$server);  
 9.   
 10. # Get output  
 11. $packages `  
 12.     | select name, description, flags, folder, creationdate, packagedatasize, `  
 13.     @{name="version";expression={[string]$_.versionmajor + "." + [string]$_.versionminor + "." + [string]$_.versionbuild}}, `  
 14.     versioncomments `  
 15.     |sort name | format-table -autosize;  
 16.   
 17. # Drill down if it's needed  
 18. if ($drill -eq 1)  
 19.     {  
 20.     foreach ($pkg in $packages)  
 21.         {  
 22.         if ($pkg.flags -eq "Folder")  
 23.             {  
 24.             $subfolder = $folder + "\" + $pkg.name; 
 25.             $subfolder = $subfolder -replace "\\\\", "\";  
 26.               
 27.             .\pkg_list $subfolder $server 1;  
 28.             }  
 29.         }  
 30.     };  
(A syntax highlighter egy kicsit belezavarodott a backslash-ekbe. A kód helyes, csak a színezés nem. Sorry.)


update: a fenti szkript akkor fut hibátlanul, ha pkg_list.ps1 néven mentjük el, és abból a könyvtárból futtatjuk, ahová tettük. Ha a $folder mappa alatti almappák tartalma is kell, akkor $drill=1 paraméterrel hívjuk meg. Pl.: .\pkg_list "MSDB" "." 1. Ilyenkor saját magát hívja, pkg_list néven. Már a következő poszton járt az eszem. :)

A GetDtsServerPackageInfos meghívásához a Microsoft.SqlServer.ManagedDTS assembly-re van szükségünk. Csakhogy ennek a dll-nek az SQL Server 2012 RC0-val már a .NET 4-es verziója érkezik. Mivel a PowerShell a .NET 2-re van felkészítve, ez gondot jelent. Két lehetőségünk van:
 1. Ha a gépen fut SQL 2005/2008/2008R2, akkor előkereshetjük egy korábbi verzióját. Például: C:\Program Files\Microsoft SQL Server\100\SDK\Assemblies\Microsoft.SQLServer.ManagedDTS.dll
 2. Engedélyezzük a .NET 4-et a PowerShell környezetünkben egy config fájl segítségével. Erről bővebben pl. itt vagy itt lehet infót találni.

Az SSIS 2012-es kiadásával azonban egy teljesen új csomag-telepítő metódus (deploy mode) érkezik, ami átveszi a helyét a korábbi megoldásoknak. A kompatibilitás miatt ugyan továbbra is választható a korábbi módszer, és ugyanezért megmaradtak az msdb.dbo.sysssis... táblák is, de az új módszerhez egy teljesen új struktúra tartozik.


A következő poszt erről fog szólni. Maradjanak velünk, a szünet után folytatjuk! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése